Typ tekstu: Książka
Autor: Fereniec Jan
Tytuł: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1985
gruntów ornych. Główne rejony produkcji ziemniaków występują w północno-wschodniej (np. woj. koszalińskie), środkowo-wschodniej (siedleckie) i centralnej (radomskie, kieleckie) części kraju.
Ziemniaki odznaczają się dużymi walorami smakowymi i odżywczymi w diecie człowieka. Mają również duże znaczenie w żywieniu zwierząt. W żywieniu zwierząt gospodarskich pokrywają one 14-16 całkowitych potrzeb energetycznych i 6-8 zapotrzebowania na białko strawne. Natomiast w żywieniu trzody chlewnej pokrywają 35 potrzeb energetycznych i 15 zapotrzebowania na białko.
Z ziemniaków uzyskuje się około 100 produktów przemysłowych. Do najpopularniejszych należą: mączka ziemniaczana, spirytus, krochmal, frytki ziemniaczane, chipsy itp. Ziemniaki stanowią ważny element wyżywienia, takie potrawy jak pyzy, placki
gruntów ornych. Główne rejony produkcji ziemniaków występują w północno-wschodniej (np. woj. koszalińskie), środkowo-wschodniej (siedleckie) i centralnej (radomskie, kieleckie) części kraju.<br>Ziemniaki odznaczają się dużymi walorami smakowymi i odżywczymi w diecie człowieka. Mają również duże znaczenie w żywieniu zwierząt. W żywieniu zwierząt gospodarskich pokrywają one 14-16 całkowitych potrzeb energetycznych i 6-8 zapotrzebowania na białko strawne. Natomiast w żywieniu trzody chlewnej pokrywają 35 potrzeb energetycznych i 15 zapotrzebowania na białko.<br>Z ziemniaków uzyskuje się około 100 produktów przemysłowych. Do najpopularniejszych należą: mączka ziemniaczana, spirytus, krochmal, frytki ziemniaczane, chipsy itp. Ziemniaki stanowią ważny element wyżywienia, takie potrawy jak pyzy, placki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego