Typ tekstu: Książka
Autor: Przybylski Jerzy
Tytuł: Marynarze w walce o niepodległość Polski (1918-1920)
Rok: 1999
Podstawowym środkiem spożywczym w batalionie były amerykańskie konserwy (często przeterminowane) oraz chleb uzyskany od miejscowej ludności.
21 lipca o godz. 14.00 2 batalion przybył do Kuźnicy, gdzie został wyznaczony do odwodu grupy gen. Adama Mokrzeckiego, w skład której wchodziły głównie jednostki rozbitej 2 Dywizji Litewsko-Białoruskiej oraz niewielkie oddziały etapowe garnizonu Grodno. W rejonie tym ciężkie walki z zagonami 3 Korpusu Kawalerii Gaja, który wyszedł na tyły wojsk polskich, toczyły oddziały częściowo rozbitej 1 Armii.
W celu przeciwdziałania zagonom 3 KK Gaja Bżyszkiana, potocznie zwanego Gaj-Chanem, naczelne dowództwo wojsk polskich pospiesznie organizowało obronę na linii Grodno-Indura. Do wykonania
Podstawowym środkiem spożywczym w batalionie były amerykańskie konserwy (często przeterminowane) oraz chleb uzyskany od miejscowej ludności.<br>21 lipca o godz. 14.00 2 batalion przybył do Kuźnicy, gdzie został wyznaczony do odwodu grupy gen. Adama Mokrzeckiego, w skład której wchodziły głównie jednostki rozbitej 2 Dywizji Litewsko-Białoruskiej oraz niewielkie oddziały etapowe garnizonu Grodno. W rejonie tym ciężkie walki z zagonami 3 Korpusu Kawalerii Gaja, który wyszedł na tyły wojsk polskich, toczyły oddziały częściowo rozbitej 1 Armii.<br>W celu przeciwdziałania zagonom 3 KK Gaja Bżyszkiana, potocznie zwanego Gaj-Chanem, naczelne dowództwo wojsk polskich pospiesznie organizowało obronę na linii Grodno-Indura. Do wykonania
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego