Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 51
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1997
ale nie jej konsumentów. Gilles-Eric Seralini, profesor biologii molekularnej z uniwersytetu w Caen, stwierdził na sympozjum w Metz: "Rośliny odporne na herbicydy są roślinami hodowanymi na herbicydach. Mają je w sobie. Trucizny, jakimi są środki chwastobójcze, nie szkodzą zmutowanej genetycznie kukurydzy, soi, rzepakom czy burakom. Włączono do nich bowiem gen bakterii zmieniający metabolizm tych roślin. W efekcie herbicydy przestały być dla nich groźne. Trucizny jednak pozostają w roślinach. Po czym kumulują się w organizmach stanowiących kolejne ogniwa łańcucha pokarmowego, gdy stają się pokarmem zwierząt hodowlanych i wreszcie trafiają na nasz stół".
Do kukurydzy wprowadzono również gen bakterii Bacillus thuringiensis. Ten
ale nie jej konsumentów. Gilles-Eric Seralini, profesor biologii molekularnej z uniwersytetu w Caen, stwierdził na sympozjum w Metz: "Rośliny odporne na herbicydy są roślinami hodowanymi na herbicydach. Mają je w sobie. Trucizny, jakimi są środki chwastobójcze, nie szkodzą zmutowanej genetycznie kukurydzy, soi, rzepakom czy burakom. Włączono do nich bowiem gen bakterii zmieniający metabolizm tych roślin. W efekcie herbicydy przestały być dla nich groźne. Trucizny jednak pozostają w roślinach. Po czym kumulują się w organizmach stanowiących kolejne ogniwa łańcucha pokarmowego, gdy stają się pokarmem zwierząt hodowlanych i wreszcie trafiają na nasz stół". <br>Do kukurydzy wprowadzono również gen bakterii Bacillus thuringiensis. Ten
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego