Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 09.00
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
Nigdzie na świecie nie udało się na razie ustalić, czy ktoś zachorował z powodu spożycia produktu genetycznie zmodyfikowanego" (cytujemy za magazynem "Super Nowości").
Nie wiadomo więc na pewno, czy żywność transgeniczna jest szkodliwa. Właśnie dlatego - przekonują przeciwnicy - nie wolno jej dopuścić do sprzedaży.

Manna dla ludzkości

Zwolennicy podkreślają, że inżynieria genetyczna podnosi wartość odżywczą, pozwala zredukować ilość nawozów sztucznych i chemicznych środków stosowanych do ochrony roślin, znacznie obniża koszty produkcji i zwiększa zbiory. Przekonują, że zmodyfikowana żywność jest bezpieczniejsza od tradycyjnej, ponieważ została dokładniej przebadana zanim dotarła do konsumenta. A czy zmienione geny mogą nam zaszkodzić? Fachowcy twierdzą, że to niemożliwe
Nigdzie na świecie nie udało się na razie ustalić, czy ktoś zachorował z powodu spożycia produktu genetycznie zmodyfikowanego" (cytujemy za magazynem "Super Nowości").<br>Nie wiadomo więc na pewno, czy żywność transgeniczna jest szkodliwa. Właśnie dlatego - przekonują przeciwnicy - nie wolno jej dopuścić do sprzedaży.<br><br>&lt;tit&gt;Manna dla ludzkości&lt;/&gt;<br><br>Zwolennicy podkreślają, że inżynieria genetyczna podnosi wartość odżywczą, pozwala zredukować ilość nawozów sztucznych i chemicznych środków stosowanych do ochrony roślin, znacznie obniża koszty produkcji i zwiększa zbiory. Przekonują, że zmodyfikowana żywność jest bezpieczniejsza od tradycyjnej, ponieważ została dokładniej przebadana zanim dotarła do konsumenta. A czy zmienione geny mogą nam zaszkodzić? Fachowcy twierdzą, że to niemożliwe
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego