sosem tatarskim.<br>Sandacz z ziemniaczanym puree<br><gap><br>4 filety z sandacza, 2 główki endywi, 800 g ziemniaków, pęczek koperku, olej, sól, pieprz, 3 łyżki mleka, 4 łyżki masła<br>Filety oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju z obu stron.<br>Ziemniaki obrać, ugotować. Przecisnąć przez praskę, utrzeć z mlekiem i masłem na gładką masę. Dodać 2 łyżki posiekanego koperku. Z puree cukierniczą szprycą wycisnąć na każdym kawałku ryby choinkę.<br>Rybę ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiekać 5 minut w rozgrzanym do 220oC piekarniku.<br>Na reszcie masła podsmażyć pokrojoną endywię. Oprószyć pieprzem i solą. Na sałacie ułożyć rybę, udekorować pozostałym koperkiem.<br>Mintaj duszony