Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2004
mąki
5 białek
4 żółtka
cukier puder do posypania
1 Piekarnik rozgrzać do 200oC. Formę owinąć pergaminem, by powstał kołnierz. Natłuścić i posypać cukrem.
2 Rozdrobnioną wanilię sparzyć gorącym mlekiem i odcedzić. Mąkę utrzeć z masłem, dodać mleko i, mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać jedno białko i lekko ubić masę. Ostudzić ją i rozetrzeć z żółtkami, lekko przy tym ubijając.
3 Pozostałe białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszać 1/4 piany z białek z masą sufletową z mleka tak, by piana nie opadła. Ostrożnie połączyć z resztą piany
mąki<br>5 białek<br>4 żółtka<br>cukier puder do posypania<br>1 Piekarnik rozgrzać do 200oC. Formę owinąć pergaminem, by powstał kołnierz. Natłuścić i posypać cukrem.<br>2 Rozdrobnioną wanilię sparzyć gorącym mlekiem i odcedzić. Mąkę utrzeć z masłem, dodać mleko i, mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać jedno białko i lekko ubić masę. Ostudzić ją i rozetrzeć z żółtkami, lekko przy tym ubijając.<br>3 Pozostałe białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszać 1/4 piany z białek z masą sufletową z mleka tak, by piana nie opadła. Ostrożnie połączyć z resztą piany
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego