Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
lub napojów kilka składników, które nie tylko urozmaicą ich smak,
ale zwiększą też dawkę witamin.



Kuchnie świata - hinduska

W kuchni hinduskiej dominują potrawy wegetariańskie, gdyż większość Hindusów z powodów religijnych nie jada mięsa. Jeśli już, to na ogół tylko kurczaka lub baraninę. Kuchnia ta jest bogata w soczewicę, fasolę i groszek, które w połączeniu z brązowym ryżem lub innym zbożem są źródłem pełnowartościowego białka roślinnego oraz błonnika.
Dominującą przyprawą w tej kuchni jest curry - mieszanka wielu składników (m.in. kurkumy, czosnku, kminku i cynamonu), które korzystnie wpływają na organizm:
n dzięki właściwościom przeciwutleniającym chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki
lub napojów kilka składników, które nie tylko urozmaicą ich smak, <br>ale zwiększą też dawkę witamin.&lt;/&gt;<br><br>&lt;div type="art"&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Kuchnie świata - hinduska&lt;/&gt;<br><br>W kuchni hinduskiej dominują potrawy wegetariańskie, gdyż większość Hindusów z powodów religijnych nie jada mięsa. Jeśli już, to na ogół tylko kurczaka lub baraninę. Kuchnia ta jest bogata w soczewicę, fasolę i groszek, które w połączeniu z brązowym ryżem lub innym zbożem są źródłem pełnowartościowego białka roślinnego oraz błonnika.<br>Dominującą przyprawą w tej kuchni jest curry - mieszanka wielu składników (m.in. kurkumy, czosnku, kminku i cynamonu), które korzystnie wpływają na organizm:<br>n dzięki właściwościom przeciwutleniającym chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego