Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
kategoria jakościowa trunku, ale przecież nie jedyna, łatwo może doprowadzić do zniekształcenia jego winnej struktury. Włosi radzą sobie bez dosładzania, francuscy konkurenci nie mogą, ale musieli rzecz przynajmniej uporządkować, tym bardziej, że na rynku zaczęło się pojawiać coraz więcej różnych cukrów. I tuż przed Wielką Rewolucją Francuską zdążył jeszcze mądry hrabia Chaptal de Chanteloup doprowadzić do rzetelnej prawnej regulacji tej metody, którą na jego cześć nazwano szaptalizacją (chaptalisation). Chodziło przede wszystkim o to, aby ograniczyć dodawanie cukru (fruktozy) do 3 kilogramów na hektolitr moszczu, czyli do wielkości dopuszczającej wzrost alkoholowości wina nie więcej niż o 2 1/2 procent. To było
kategoria jakościowa trunku, ale przecież nie jedyna, łatwo może doprowadzić do zniekształcenia jego winnej struktury. Włosi radzą sobie bez dosładzania, francuscy konkurenci nie mogą, ale musieli rzecz przynajmniej uporządkować, tym bardziej, że na rynku zaczęło się pojawiać coraz więcej różnych cukrów. I tuż przed Wielką Rewolucją Francuską zdążył jeszcze mądry hrabia Chaptal de Chanteloup doprowadzić do rzetelnej prawnej regulacji tej metody, którą na jego cześć nazwano szaptalizacją (chaptalisation). Chodziło przede wszystkim o to, aby ograniczyć dodawanie cukru (fruktozy) do 3 kilogramów na hektolitr moszczu, czyli do wielkości dopuszczającej wzrost alkoholowości wina nie więcej niż o 2 1/2 procent. To było
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego