Wzrost.<br>Źródło minerałów Warzywa, fasola, groch, ryby, mleko, makaron i chleb pełnoziarnisty.<br>ŻELAZO<br>Ważne dla: Powstawanie czerwonych ciałek krwi, obrona immunologiczna, transport tlenu<br>Źródło minerałów Wątroba. surowe mięso. suszone owoce, jaja, ostrygi, produkty pełnoziarniste, zielone warzywa, np. brokuły i szczypiorek.<br>CYNK<br>Ważne dla: Wzrost, gojenie ran, utrzymanie zdrowej skóry, obrona immunologiczna i kontrola wydzielania insuliny.<br>Źródło minerałów Skorupiaki, mięso, nabiał i jaja.<br>MIEDŹ<br>Ważne dla: Absorpcja i utylizacja żelaza. Działanie antyoksydacyjne.<br>Źródło minerałów Skorupiaki, podroby, orzechy, rodzynki i oliwki.<br>JOD<br>Ważne dla: Produkcja hormonów w tarczycy. Kontrola metabolizmu komórkowego<br>Źródło minerałów Ryby słonowodne, skorupiaki, warzywa, produkty zbożowe i mleko.<br>CHROM<br>Ważne