Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 13 / 14
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
Na wierzchu można posypać kruszonką zrobioną z masła, śmietany, mąki i cukru.
Babkę tradycyjnie je się na deser, popijając kakao.

*



Marta Palider - Harenda

Mazurek jabłkowo-orzechowy



Ciasto: Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki. Po godzinie przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Upiec na złoty kolor. Przestudzić.

Masa jabłkowa: obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce i przesmażyć z cukrem na niemal jednolitą masę. Do gorących jabłek dodać galaretki w proszku i bardzo dobrze rozmieszać. Jabłka odstawić do ostygnięcia i gdy niemal stężeją, przełożyć na ostudzone ciasto. Wyrównać powierzchnię nożem.

Masa orzechowa: Orzechy zemleć. Mleko zagotować i zmieszać z orzechami
Na wierzchu można posypać kruszonką zrobioną z masła, śmietany, mąki i cukru.<br>Babkę tradycyjnie je się na deser, popijając kakao.&lt;/&gt;<br><br>*<br><br>&lt;div1&gt;<br><br>&lt;au&gt;Marta Palider - Harenda&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Mazurek jabłkowo-orzechowy&lt;/&gt;<br><br>&lt;gap&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Ciasto&lt;/&gt;: Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki. Po godzinie przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Upiec na złoty kolor. Przestudzić.<br><br>&lt;tit&gt;Masa jabłkowa&lt;/&gt;: obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce i przesmażyć z cukrem na niemal jednolitą masę. Do gorących jabłek dodać galaretki w proszku i bardzo dobrze rozmieszać. Jabłka odstawić do ostygnięcia i gdy niemal stężeją, przełożyć na ostudzone ciasto. Wyrównać powierzchnię nożem.<br><br>&lt;tit&gt;Masa orzechowa&lt;/&gt;: Orzechy zemleć. Mleko zagotować i zmieszać z orzechami
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego