Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Genetycy zmierzają do tego, aby hodować coraz wszechstronniejsze odmiany, o wielu zaletach uprawnych i kulinarnych.
Wiele potraw z jabłkami weszło do kanonu sztuki kulinarnej. Najsłynniejsze są ciasta: austriacki strudel oraz angielska szarlotka, po raz pierwszy upieczona pod koniec XVIII wieku na cześć królowej Charlotte, żony króla Jerzego III. Popularne są jabłkowe nadzienia do pieczonego ptactwa i sos czatnej. Smakoszom na całym świecie znany jest francuski jabłecznik (tzw. cydr) i destylowane z niego brandy - calvados. Dzięki dużej zawartości pektyn (substancji żelujących) w deserach i przetworach zastępują żelatynę.
Autorami najbardziej oryginalnych dań z jabłkami są Anglicy, słynący z zamiłowania do tych owoców. Wyspiarze
Genetycy zmierzają do tego, aby hodować coraz wszechstronniejsze odmiany, o wielu zaletach uprawnych i kulinarnych.<br>Wiele potraw z jabłkami weszło do kanonu sztuki kulinarnej. Najsłynniejsze są ciasta: austriacki strudel oraz angielska szarlotka, po raz pierwszy upieczona pod koniec XVIII wieku na cześć królowej Charlotte, żony króla Jerzego III. Popularne są jabłkowe nadzienia do pieczonego ptactwa i sos czatnej. Smakoszom na całym świecie znany jest francuski jabłecznik (tzw. cydr) i destylowane z niego brandy - calvados. Dzięki dużej zawartości pektyn (substancji żelujących) w deserach i przetworach zastępują żelatynę.<br>Autorami najbardziej oryginalnych dań z jabłkami są Anglicy, słynący z zamiłowania do tych owoców. Wyspiarze
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego