połowę ułożyć wzdłuż płata mięsa po środku. Zrolować, obwiązać nitką, zrumienić na oleju. Przełożyć do brytfanki. Patelnię opłukać wodą z moczenia moreli i polewać nią pieczeń. W połowie pieczenia ułożyć wokół mięsa resztkę moreli.<br>Pieczeń pokroić w plastry.<br>Gęś z pieczonymi jabłkami<br><gap><br>tuszka gęsi (1,70 kg), 2-3 łyżki jabłkowego musu, 1/8 l czerwonego wytrawnego wina, majeranek, sól, pieprz, sok z cytryny<br>Nadzienie<br>3 winne jabłka, 2 cebule, 8 kromek tostowego pieczywa, 2 łyżki masła lub margaryny, natka, 1/8 l mleka, 2 jajka, sól, pieprz<br>Dekoracja<br>8 winnych jabłek, smażone borówki lub żurawiny<br>Gęś opłukać. Z wierzchu i