patelni na maśle, wymieszać z połową sera, przełożyć do miski, wystudzić.<br>Jajka ubić z solą, a gdy lekko się spienią, wymieszać z szałwią, resztą sera, rozdrobnionym miąższem pomidora (bez skory) i pieprzem.<br>Masę jajeczną wylać na makaron, wymieszać.<br>Na patelni rozgrzać oliwę, wyłożyć makaron z jajkami i smażyć na rumiano jak omlet. <br>Gdy jajka zetną się z wierzchu, a spód się zrumieni, przewrócić omlet na drugą stronę.<br>Wyłożyć na półmisek i podzielić na porcje.<br><gap><br><name type="prod">Lumache</> al pomodoro<br> <name type="prod">Lumache</> w sosie pomidorowym<br>40 dag <name type="prod">lumache</>, 70 dag dojrzałych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posieknej bazylii, 4 łyżki oliwy, cukier, pieprz, sól