i szczypiorek opłukać, posiekać, na patelni rozgrzać olej, włożyć bekon, zrumienić, dodać cebulę i por, poddusić, mieszając, dodać pokrojone ziemniaki, wlać rozkłócone jajka, oprószyć solą i pieprzem, omlet trzymać na ogniu do czasu, aż jajka się zetną, nie mieszać, przed podaniem omlet posypać natką i szczypiorkiem, podawać z surówkami.<br><br><tit>Kanapki jeżyki</><br><gap><br>Bagietkę pokroić skośnie na 6 cienkich kromek, każdą grubo posmarować pasztetem, topiony serek włożyć do wyciskarki do czosnku, przecisnąć go, tworząc makaroniki, ułożyć je na 3/4 każdej kanapki, by tworzyły nibykolce, z pokrojonych oliwek zrobić oczy jeżyków, z małych kawałków papryki noski, kanapeczki ułożyć na talerzu posypanym kiełkami słonecznika