na proszek - do kawy po turecku,<br><br><br>- drobno - do ekspresów ciśnieniowych,<br><br>- średnio - do espresso,<br><br>- grubo - do zaparzaczy z filtrami.<br><br>Kawy należy mielić tylko tyle, ile potrzeba do jednorazowego zaparzenia. Zmielona traci aromat po ok. 2 godzinach, a w zamknięciu po ok. 10 dniach.<br><br>2. Dobrej, zimnej wody (w Polsce woda z kranu zmienia smak kawy).<br><br>3. Odpowiedniego sprzętu zawsze dobrze umytego - resztki kawy, w której są olejki, szybko jełczeją.<br><br>4. Chudego mleka, ponieważ tłuste zabija smak kawy. Do cappuccino mleko powinno być chłodne, tworzy wówczas lepszą, trwalszą piankę.<br><br>Uwaga! Nie wolno zalewać kawy wrzątkiem - najlepszy napar otrzymuje się w temperaturze 98 st