byłoby ogromnym przedsięwzięciem. Najszybciej będą się rozwijały w rejonie atlantyckim czy na Syberii - wszędzie tam, gdzie brak infrastruktury naziemnej. <br><br><au>Piotr Bernabiuk</></><br><br><br><div type="art" sex="f"><tit>Świeżo palona, świeżo mielona, świeżo parzona...</> <br><br>Napój, który wywodzi się z Afryki, podbił cały świat. Bez filiżanki gorącej, aromatycznej kawy ludzie na wszystkich kontynentach nie wyobrażają sobie życia <br><br>Okazały krzew z rodziny marzanowatych, mający czerwone owoce, porastał pierwotnie etiopskie płaskowyże. Za ojców aromatycznego napoju uchodzą jednak Arabowie, co znalazło swoje odbicie w nazwie - coffea arabica. To oni pierwsi zajęli się uprawianiem krzewu kawowego i handlem ziarnem, a przede wszystkim to oni odkryli, że z mięsistego owocu należy wydobyć ziarna, potem