Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2908
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
ona na popularyzacji dań i sposobów konsumpcji dotychczas uznawanych za elitarne, bądź co najmniej frymuśne.
Jednym z najważniejszych siedlisk gastronomicznych radykałów było Berkeley, a konkretnie - restauracja Chez Panisse. Jej właścicielka, Alice Waters, oczarowana kulturą Prowansji, starała się odtwarzać tamtejsze potrawy, modyfikując je lokalnymi składnikami kalifornijskimi. Pragnęła zarazem używać gastronomii do krzewienia wartości postrzeganych w USA jako kulturowe, choć w istocie ograniczonych do kultury konsumpcyjnej. Pieczołowity dobór najświeższych, najwyższej jakości składników do każdej potrawy, niemal erotyczna czułość w przygotowywaniu dań, nieledwie seksualne poczucie satysfakcji z solidnego kucharzenia - wszystko to jawi się w książkach, artykułach i wyrazie twarzy biesiadników z tamtego okresu.
Fakt
ona na popularyzacji dań i sposobów konsumpcji dotychczas uznawanych za elitarne, bądź co najmniej frymuśne.<br>Jednym z najważniejszych siedlisk gastronomicznych radykałów było &lt;name type="place"&gt;Berkeley&lt;/&gt;, a konkretnie - restauracja &lt;name type="place"&gt;Chez Panisse&lt;/&gt;. Jej właścicielka, &lt;name type="person"&gt;Alice Waters&lt;/&gt;, oczarowana kulturą Prowansji, starała się odtwarzać tamtejsze potrawy, modyfikując je lokalnymi składnikami kalifornijskimi. Pragnęła zarazem używać gastronomii do krzewienia wartości postrzeganych w USA jako kulturowe, choć w istocie ograniczonych do kultury konsumpcyjnej. Pieczołowity dobór najświeższych, najwyższej jakości składników do każdej potrawy, niemal erotyczna czułość w przygotowywaniu dań, nieledwie seksualne poczucie satysfakcji z solidnego kucharzenia - wszystko to jawi się w książkach, artykułach i wyrazie twarzy biesiadników z tamtego okresu.<br>Fakt
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego