Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 21.11
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
w Wilnie w roku 1845. Napisał ją Jan Szytler - autor znanych i cenionych książek kucharskich. Wiele znakomitych przepisów można znaleźć w książkach z przełomu XIX i XX w. autorstwa Marii Śleżańskiej ("Kucharz wielkopolski", "Umiem gotować") czy Marii Ochorowicz-Monatowej "Uniwersalnej książce kucharskiej" lub wydanej w 1998 r. przez Wydawnictwo Kleks książce według tejże autorki "Przy polskim stole". "Zwierzyna i dzikie ptactwo jest niezbędna przy układaniu wykwintnych jadłospisów" - pisze równie znana Maria Disslowa. "Najbardziej eleganckie w podaniu są oczywiście bażanty, szczególniej podane w piórach. W smaku jednak przewyższają je o wiele kuropatwy, które też do najwykwintniejszych gatunków zwierzyny zaliczyć należy. Przepiórki i
w Wilnie w roku 1845. Napisał ją Jan Szytler - autor znanych i cenionych książek kucharskich. Wiele znakomitych przepisów można znaleźć w książkach z przełomu XIX i XX w. autorstwa Marii Śleżańskiej ("Kucharz wielkopolski", "Umiem gotować") czy Marii Ochorowicz-Monatowej "Uniwersalnej książce kucharskiej" lub wydanej w 1998 r. przez Wydawnictwo Kleks książce według tejże autorki "Przy polskim stole". "Zwierzyna i dzikie ptactwo jest niezbędna przy układaniu wykwintnych jadłospisów" - pisze równie znana Maria Disslowa. "Najbardziej eleganckie w podaniu są oczywiście bażanty, szczególniej podane w piórach. W smaku jednak przewyższają je o wiele kuropatwy, które też do najwykwintniejszych gatunków zwierzyny zaliczyć należy. Przepiórki i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego