Typ tekstu: Książka
Autor: Jackowski Aleksander
Tytuł: Polska sztuka ludowa
Rok: 2002
na znacznych obszarach Europy, mają jednak wiele odmian charakterystycznych dla poszczególnych ośrodków, a nawet warsztatów. Widać to w kształtowaniu sylwetki naczynia, opracowaniu szczegółów. Na przykład brzuśce dzbanów kieleckich są kuliste, krakowskich smuklejsze, elipsowate. "Linia równikowa" przesuwa się w górę bądź w dół, co zmienia sylwetkę naczynia. Podobnie różnie może

być kształtowana szyja, miękką albo esowatą linią, wąska lub szeroka. Istotnym elementem formy jest też średnica dna, ucha, brzeg szyjki.
Kształt miał znaczenie nawet dla takich funkcji, jak utrzymywanie chłodu napoju. Zapewniała to duża powierzchnia brzuśca bańki, w której zanoszono wodę pracującym w polu. Naczynia, w których gotowano potrawy na ogniu, miały
na znacznych obszarach Europy, mają jednak wiele odmian charakterystycznych dla poszczególnych ośrodków, a nawet warsztatów. Widać to w kształtowaniu sylwetki naczynia, opracowaniu szczegółów. Na przykład brzuśce dzbanów kieleckich są kuliste, krakowskich smuklejsze, elipsowate. "Linia równikowa" przesuwa się w górę bądź w dół, co zmienia sylwetkę naczynia. Podobnie różnie może <br>&lt;page nr=257&gt;<br> być kształtowana szyja, miękką albo esowatą linią, wąska lub szeroka. Istotnym elementem formy jest też średnica dna, ucha, brzeg szyjki. <br>Kształt miał znaczenie nawet dla takich funkcji, jak utrzymywanie chłodu napoju. Zapewniała to duża powierzchnia brzuśca bańki, w której zanoszono wodę pracującym w polu. Naczynia, w których gotowano potrawy na ogniu, miały
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego