Typ tekstu: Prasa
Tytuł: ENCYKLOPEDIA MEDYCYNY naturalnej. Uźródła natury
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2003
jadalna to mięsiste korzenie o ostrym smaku i silnym zapachu. Jada się je surowe, utarte, suszone i konserwowane. Liście chrzanu używane są jako przyprawy do solonych i konserwowanych warzyw, np. ogórków. W Polsce występuje dziko - ma zastosowanie w lecznictwie, oraz jako roślina ogrodów, która lepiej nadaje się do stosowania w kuchni. Jest bogatym źródłem witaminy C.
Tarty chrzan stanowi znakomitą przyprawę do mięs; można go zmieszać ze słodką śmietaną z dodatkiem cukru lub z gotowanymi, utartymi burakami i jabłkami.
STOSOWANY ZEWNĘTRZNIE
Miąższ chrzanu jako okład leczy gościec, obrzęk stawu, bóle reumatyczne i mięśniowe w plecach i w pasie. Ustrugany, ususzony chrzan
jadalna to mięsiste korzenie o ostrym smaku i silnym zapachu. Jada się je surowe, utarte, suszone i konserwowane. Liście chrzanu używane są jako przyprawy do solonych i konserwowanych warzyw, np. ogórków. W Polsce występuje dziko - ma zastosowanie w lecznictwie, oraz jako roślina ogrodów, która lepiej nadaje się do stosowania w kuchni. Jest bogatym źródłem witaminy C.<br>Tarty chrzan stanowi znakomitą przyprawę do mięs; można go zmieszać ze słodką śmietaną z dodatkiem cukru lub z gotowanymi, utartymi burakami i jabłkami.<br>STOSOWANY ZEWNĘTRZNIE<br>Miąższ chrzanu jako okład leczy gościec, obrzęk stawu, bóle reumatyczne i mięśniowe w plecach i w pasie. Ustrugany, ususzony chrzan
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego