Typ tekstu: Książka
Autor: Przybylski Jerzy
Tytuł: Marynarze w walce o niepodległość Polski (1918-1920)
Rok: 1999
twierdzi po latach żołnierz batalionu, ówczesny plutonowy marynarki Seweryn Franciszek Pióro, stan osobowy batalionu posiadał mundury polowe koloru khaki (tylko spodnie i koszule) oraz buty saperskie pochodzące z demobilu amerykańskiego. Jedynie czapki marynarskie i bielizna pochodziły z produkcji krajowej (część bielizny oraz plecaki z dostaw francuskich). Brakowało żywności, a dwie kuchnie polowe nie wystarczały do systematycznego zaopatrywania stanu osobowego batalionu w gotowane pożywienie. Podstawowym środkiem spożywczym w batalionie były amerykańskie konserwy (często przeterminowane) oraz chleb uzyskany od miejscowej ludności.
21 lipca o godz. 14.00 2 batalion przybył do Kuźnicy, gdzie został wyznaczony do odwodu grupy gen. Adama Mokrzeckiego, w skład której
twierdzi po latach żołnierz batalionu, ówczesny plutonowy marynarki Seweryn Franciszek Pióro, stan osobowy batalionu posiadał mundury polowe koloru khaki (tylko spodnie i koszule) oraz buty saperskie pochodzące z demobilu amerykańskiego. Jedynie czapki marynarskie i bielizna pochodziły z produkcji krajowej (część bielizny oraz plecaki z dostaw francuskich). Brakowało żywności, a dwie kuchnie polowe nie wystarczały do systematycznego zaopatrywania stanu osobowego batalionu w gotowane pożywienie. Podstawowym środkiem spożywczym w batalionie były amerykańskie konserwy (często przeterminowane) oraz chleb uzyskany od miejscowej ludności.<br>21 lipca o godz. 14.00 2 batalion przybył do Kuźnicy, gdzie został wyznaczony do odwodu grupy gen. Adama Mokrzeckiego, w skład której
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego