Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
ułożyć wątróbkę i polać sosem.

Gotowany pstrąg z warzywami i śmietaną

5 pstrągów (2 kg)

WARZYWA

po 50 dag marchwi, cukini, selera i białej części pora, 4 szklanki śmietany 36-procentowej, 3 łyżki masła, sól, pieprz Przygotować warzywa: marchew, cukinię, seler i por obrać, umyć i pokroić w słupki. Kolejno lekko obgotować w posolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki masła. (Wywar zachować do gotowania ryby). Osączone warzywa zmieszać i usmażyć na pozostałym maśle. Do warzyw dodać śmietanę i dusić, aż zgęstnieje do konsystencji sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Ryby sprawić, umyć, wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w wywarze z
ułożyć wątróbkę i polać sosem.<br><br>&lt;tit&gt;Gotowany pstrąg z warzywami i śmietaną&lt;/&gt;<br><br>5 pstrągów (2 kg)<br><br>&lt;tit&gt;WARZYWA&lt;/&gt;<br><br>po 50 dag marchwi, cukini, selera i białej części pora, 4 szklanki śmietany 36-procentowej, 3 łyżki masła, sól, pieprz Przygotować warzywa: marchew, cukinię, seler i por obrać, umyć i pokroić w słupki. Kolejno lekko obgotować w posolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki masła. (Wywar zachować do gotowania ryby). Osączone warzywa zmieszać i usmażyć na pozostałym maśle. Do warzyw dodać śmietanę i dusić, aż zgęstnieje do konsystencji sosu. Doprawić solą i pieprzem.<br>Ryby sprawić, umyć, &lt;orig&gt;wyfiletować&lt;/&gt; i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w wywarze z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego