Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
poziomu tego pierwiastka w osoczu krwi zwierząt. Gdy stosunek ten wynosił 25 i więcej, występowało zahamowanie wzrostu zwierząt.
Inną grupą związków o charakterze antyżywieniowym występujących w nasionach rzepaku są związki fenolowe. Jest to duża grupa związków, które tworzą wolne kwasy fenolowe oraz ich formy estrowe i glikozydowe, obecne głównie w liścieniach, oraz taniny występujące głównie w okrywie nasiennej. Wśród kwasów fenolowych dominuje kwas sinapowy, a wśród estrów - synapina, będąca estrem kwasu sinapowego i choliny. Wolne kwasy fenolowe i uwalniane z estrów stanowią około 1% mączki rzepakowej . Wszystkie związki fenolowe występujące w nasionach rzepaku łatwo ulegają utlenieniu i w tej postaci mogą
poziomu tego pierwiastka w osoczu krwi zwierząt. Gdy stosunek ten wynosił 25 i więcej, występowało zahamowanie wzrostu zwierząt.<br>Inną grupą związków o charakterze antyżywieniowym występujących w nasionach rzepaku są związki fenolowe. Jest to duża grupa związków, które tworzą wolne kwasy fenolowe oraz ich formy estrowe i glikozydowe, obecne głównie w liścieniach, oraz taniny występujące głównie w okrywie nasiennej. Wśród kwasów fenolowych dominuje kwas sinapowy, a wśród estrów - synapina, będąca estrem kwasu sinapowego i choliny. Wolne kwasy fenolowe i uwalniane z estrów stanowią około 1% mączki rzepakowej &lt;gap&gt;. Wszystkie związki fenolowe występujące w nasionach rzepaku łatwo ulegają utlenieniu i w tej postaci mogą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego