Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 10.02 (40)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
działający na potencję.

Kawa powinna być, mawiał Talleyrand, czarna jak diabeł, gorąca jak piekło, czysta jak anioł i słodka jak miłość. Świat zna wiele przepisów na sporządzenie tego napoju.

W Turcji, Grecji i krajach arabskich parzy się kawę w tygielkach. Kawa po turecku, mylona w Polsce przez kilkadziesiąt lat z lurą w szklance, jest trzykrotnie gotowanym, ciemnym, bardzo słodkim napojem z korzeniami, np. kardamonem. Do takiego parzenia potrzebny jest mosiężny ibrik z rączką. To właśnie po wypiciu takiej kawy wróży się z fusów.

Kawa po wiedeńsku jest bardziej deserem niż napojem. Parzy się ją z czekoladą, śmietanką i cukrem, a na
działający na potencję.<br><br>Kawa powinna być, mawiał Talleyrand, czarna jak diabeł, gorąca jak piekło, czysta jak anioł i słodka jak miłość. Świat zna wiele przepisów na sporządzenie tego napoju.<br><br>W Turcji, Grecji i krajach arabskich parzy się kawę w tygielkach. Kawa po turecku, mylona w Polsce przez kilkadziesiąt lat z lurą w szklance, jest trzykrotnie gotowanym, ciemnym, bardzo słodkim napojem z korzeniami, np. kardamonem. Do takiego parzenia potrzebny jest mosiężny &lt;orig&gt;ibrik&lt;/&gt; z rączką. To właśnie po wypiciu takiej kawy wróży się z fusów.<br><br>Kawa po wiedeńsku jest bardziej deserem niż napojem. Parzy się ją z czekoladą, śmietanką i cukrem, a na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego