Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
od klimatu, rodzaju szczepu i winogron oraz założeń jakościowych wybrać sposób winifikacji, która może być przeprowadzona na zimno lub na ciepło, która może być winifikacją na biało, na czerwono albo na różowo, a nawet czereśniowo. Także sposób fermentacji musi człowiek wybrać, dopasować do okoliczności i nauk z własnych doświadczeń. Przykład maceracji z wykorzystaniem własnego dwutlenku węgla jest tu bardzo pouczający i wzbogacający wyobraźnię. To metoda typowo francuska, która polega na umieszczeniu świeżo zebranych winogron w pojemniku próżniowym, w którym są one rozgniatane ciśnieniem wytwarzanego przez siebie gazu. Zajdzie tu ciekawe zjawisko fermentacji intermolekularnej, rzekłbym, bezpośredniej, która nadaje winu ów charakterystyczny smak
od klimatu, rodzaju szczepu i winogron oraz założeń jakościowych wybrać sposób winifikacji, która może być przeprowadzona na zimno lub na ciepło, która może być winifikacją na biało, na czerwono albo na różowo, a nawet czereśniowo. Także sposób fermentacji musi człowiek wybrać, dopasować do okoliczności i nauk z własnych doświadczeń. Przykład maceracji z wykorzystaniem własnego dwutlenku węgla jest tu bardzo pouczający i wzbogacający wyobraźnię. To metoda typowo francuska, która polega na umieszczeniu świeżo zebranych winogron w pojemniku próżniowym, w którym są one rozgniatane ciśnieniem wytwarzanego przez siebie gazu. Zajdzie tu ciekawe zjawisko fermentacji intermolekularnej, rzekłbym, bezpośredniej, która nadaje winu ów charakterystyczny smak
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego