Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
poziom cukru, jaki uzyskują winogrona z tych tokajskich szczepów Furmint i Harslevelvü podczas długich słonecznych jesieni, pozwala winu zachować słodycz nawet po fermentacji, a przy tym podnieść jego przeciętną moc do 15 procent. Ale dopiero niezwykłą zaiste słodyczą zachwyca amatorów ów nektar wydobyty z suchych winogron (aszú) podczas pierwszej fazy maceracji, poddany później fermentacji i dojrzewaniu jako niezwykła esencja wina. I tak to właśnie się nazywa - Tokaji Eszencia - i jest jak bajka: mówi się o nim, ale go się nie widzi - tak mało go powstaje i tak skrzętnie go się chowa... Już tylko gwoli ścisłości dodajmy, że prócz tych tokajowych niezwykłości
poziom cukru, jaki uzyskują winogrona z tych tokajskich szczepów Furmint i Harslevelvü podczas długich słonecznych jesieni, pozwala winu zachować słodycz nawet po fermentacji, a przy tym podnieść jego przeciętną moc do 15 procent. Ale dopiero niezwykłą zaiste słodyczą zachwyca amatorów ów nektar wydobyty z suchych winogron (aszú) podczas pierwszej fazy maceracji, poddany później fermentacji i dojrzewaniu jako niezwykła esencja wina. I tak to właśnie się nazywa - Tokaji Eszencia - i jest jak bajka: mówi się o nim, ale go się nie widzi - tak mało go powstaje i tak skrzętnie go się chowa... Już tylko gwoli ścisłości dodajmy, że prócz tych tokajowych niezwykłości
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego