Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 35
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
gdzieś bardziej na południu Rzeczpospolitej, w okolicy łańcucha górskiego, zwanego Tatrami. Wszystkie te zdarzenia wymagają jednakowoż dokładnego zbadania, w czym na pewno pomoże nam karta dań z restauracji "Kmicic".
Przekąski reprezentują: befsztyk tatarski 7 zł, oscypek z grilla robiony w opactwie ojców Paulinów 5 zł, (widać, że ojcowie Paulini też maczali palce w serowym interesie Andrzeja Kmicica) oraz kaszanka Gruba Berta 5 zł.
Z siedemnastowiecznych zup zjeść można: flaczki Heleny Billewiczówny w cenie 6 zł, zupa gulaszowa ostra jak pani Kowalska 7 zł, żur braci Kiemliczów (inaczej żur Cnoty) z białą kiełbasą 6 zł.
Ale najlepsze dopiero przed nami, drodzy moi. Dania
gdzieś bardziej na południu Rzeczpospolitej, w okolicy łańcucha górskiego, zwanego Tatrami. Wszystkie te zdarzenia wymagają jednakowoż dokładnego zbadania, w czym na pewno pomoże nam karta dań z restauracji "Kmicic".<br>Przekąski reprezentują: befsztyk tatarski 7 zł, oscypek z grilla robiony w opactwie ojców Paulinów 5 zł, (widać, że ojcowie Paulini też maczali palce w serowym interesie Andrzeja Kmicica) oraz kaszanka Gruba Berta 5 zł.<br>Z siedemnastowiecznych zup zjeść można: flaczki Heleny Billewiczówny w cenie 6 zł, zupa gulaszowa ostra jak pani Kowalska 7 zł, żur braci Kiemliczów (inaczej żur Cnoty) z białą kiełbasą 6 zł.<br>Ale najlepsze dopiero przed nami, drodzy moi. Dania
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego