Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
który był członkiem wyprawy zakończonej odkryciem Ameryki. Szczególnie upodobali sobie paprykę Turcy, którzy rozpowszechnili jej uprawę na Węgrzech, gdzie stała się wręcz narodową przyprawą, a także podstawą wielu wspaniałych potraw. Papryka zawiera mnóstwo witamin, przede wszystkim witaminę C, a także cukier, białko oraz związki mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez. Jej zdrowotne właściwości służą również podtrzymaniu do późnego wieku sprawności seksualnej. Węgrzy twierdzą, że to właśnie papryce zawdzięczają ognisty temperament. Proponuję danie znane i w Polsce pod oryginalną węgierską nazwą, czyli

LECZO

75 dag papryki, 50 dag cebuli, 50 dag pomidorów, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 15 dag boczku lub wędzonej
który był członkiem wyprawy zakończonej odkryciem Ameryki. Szczególnie upodobali sobie paprykę Turcy, którzy rozpowszechnili jej uprawę na Węgrzech, gdzie stała się wręcz narodową przyprawą, a także podstawą wielu wspaniałych potraw. Papryka zawiera mnóstwo witamin, przede wszystkim witaminę C, a także cukier, białko oraz związki mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez. Jej zdrowotne właściwości służą również podtrzymaniu do późnego wieku sprawności seksualnej. Węgrzy twierdzą, że to właśnie papryce zawdzięczają ognisty temperament. Proponuję danie znane i w Polsce pod oryginalną węgierską nazwą, czyli<br><br>&lt;tit&gt;LECZO&lt;/&gt;<br><br>75 dag papryki, 50 dag cebuli, 50 dag pomidorów, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 15 dag boczku lub wędzonej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego