Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Metropol
Nr: 03.30
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
tak na zdrowy rozum z czego mogła zostać wyprodukowana wieprzowina drobiowa? Z drobiu? To wtedy byłoby zwyczajne mięso drobiowe. Ze świni? To wtedy byłaby zwykła wieprzowina.
Naturalnie, przywykliśmy od lat, że jest salami, produkowane bynajmniej nie z ośliny, lecz z innych mięs. Są serdelki i parówki, które z wieprzowiną nie mają nic wspólnego, podobnie też szynka. Jednak wędliny takie są opatrywane nazwą wyjaśniającą: salami wołowe, serdelki lub parówki drobiowe, szynka wołowa albo drobiowa, z ryb jest czerniak á la łosoś (snobi powiadają: łosoś á la czerniak) itd. Pierwszy człon nazwy mówi, o jaki produkt chodzi, drugi - z czego ów produkt został
tak na zdrowy rozum z czego mogła zostać wyprodukowana wieprzowina drobiowa? Z drobiu? To wtedy byłoby zwyczajne mięso drobiowe. Ze świni? To wtedy byłaby zwykła wieprzowina.<br>Naturalnie, przywykliśmy od lat, że jest salami, produkowane bynajmniej nie z ośliny, lecz z innych mięs. Są serdelki i parówki, które z wieprzowiną nie mają nic wspólnego, podobnie też szynka. Jednak wędliny takie są opatrywane nazwą wyjaśniającą: salami wołowe, serdelki lub parówki drobiowe, szynka wołowa albo drobiowa, z ryb jest czerniak á la łosoś (snobi powiadają: łosoś á la czerniak) itd. Pierwszy człon nazwy mówi, o jaki produkt chodzi, drugi - z czego ów produkt został
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego