Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
i różnych gatunkach fasoli. W białku fasoli może znajdować się około 10% lektyn , w bobiku 0,2-0,5% , natomiast w łubinach stwierdzono śladowe ilości lektyn [Valdebouze i in., 1980]. Badania nad aktywnością hemaglutynacyjną nasion roślin strączkowych, zarówno krajowe [Kozłowska i Troszyńska, 1977], jak i zagraniczne wykazały, że nasiona grochu mają większą zdolność aglutynacji krwinek niż nasiona bobiku, a łubiny wykazują śladowe zdolności aglutynacyjne.
Inną grupą związków zaliczanych do antyżywieniowych są glikozydy, takie jak wicyna i konwicyna, których zawartość w nasionach bobiku waha się od 0,5-1% suchej masy oraz saponiny, które stwierdzono w soi i łubinie. Są to związki
i różnych gatunkach fasoli. W białku fasoli może znajdować się około 10% lektyn &lt;gap&gt;, w bobiku 0,2-0,5% &lt;gap&gt;, natomiast w łubinach stwierdzono śladowe ilości lektyn [Valdebouze i in., 1980]. Badania nad aktywnością hemaglutynacyjną nasion roślin strączkowych, zarówno krajowe [Kozłowska i Troszyńska, 1977], jak i zagraniczne &lt;gap&gt; wykazały, że nasiona grochu mają większą zdolność aglutynacji krwinek niż nasiona bobiku, a łubiny wykazują śladowe zdolności aglutynacyjne.<br>&lt;page nr=19&gt; Inną grupą związków zaliczanych do antyżywieniowych są glikozydy, takie jak wicyna i konwicyna, których zawartość w nasionach bobiku waha się od 0,5-1% suchej masy &lt;gap&gt; oraz saponiny, które stwierdzono w soi i łubinie. Są to związki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego