Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 21.11
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
kulinarny" Mary Pinińskiej i Bernarda Lussiany. Lussiana jest Francuzem. Od 1995 r. pełni funkcję szefa kuchni w warszawskim hotelu Bristol. Potrafił z tradycyjnych polskich składników stworzyć nowe potrawy, nowe smaki. Będą to eskalopki z sarniny w orzechach laskowych z sosem z owoców dzikiej róży. Gołąbki z mięsem daniela w sosie majerankowym, filet z żubra zapiekany w glince i soli czy sałatka na ciepło z fileta jelenia marynowanego w miodzie sosnowym. Sędzia w "Panu Tadeuszu" do myśliwskiego bigosu otwiera puzdro z flaszkami złotej wódki gdańskiej. Braniccy z Białowieży czy Radziwiłłowie z łowieckiej ordynacji dawidgródeckiej podawali własne nalewki. Do dań z dziczyzny pasują
kulinarny" Mary Pinińskiej i Bernarda Lussiany. Lussiana jest Francuzem. Od 1995 r. pełni funkcję szefa kuchni w warszawskim hotelu Bristol. Potrafił z tradycyjnych polskich składników stworzyć nowe potrawy, nowe smaki. Będą to eskalopki z sarniny w orzechach laskowych z sosem z owoców dzikiej róży. Gołąbki z mięsem daniela w sosie majerankowym, filet z żubra zapiekany w glince i soli czy sałatka na ciepło z fileta jelenia marynowanego w miodzie sosnowym. Sędzia w "Panu Tadeuszu" do myśliwskiego bigosu otwiera puzdro z flaszkami złotej wódki gdańskiej. Braniccy z Białowieży czy Radziwiłłowie z łowieckiej ordynacji dawidgródeckiej podawali własne nalewki. Do dań z dziczyzny pasują
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego