Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
za dwa-trzy lata zwiedzający pszczyński zamek będą mogli obejrzeć masarnię. Z rozległego kuchennego zaplecza to pomieszczenie przetrwało w zupełnie niezłym stanie. Pozostały oryginalne dziewiętnastowieczne kafle i haki; kosztowne stoły z grubymi marmurowymi blatami, łatwymi do utrzymania czystości; wnęka, w której zapewne była wędzarnia, i mieszalnia wędlin. Współpracę w odrestaurowaniu masarni obiecał Wincenty Pezacki, emerytowany profesor Akademii Rolniczej w Poznaniu, pasjonat historii wędliniarstwa, który zgromadził prywatne muzeum tej dziedziny przetwórstwa. Może i wśród czytelników naszego magazynu znajdą się osoby mogące pomóc w zagospodarowaniu jej dawnymi urządzeniami i narzędziami. W dawnej głównej kuchni stoi teraz piec centralnego ogrzewania. Jednak dzięki wspomnieniom pani
za dwa-trzy lata zwiedzający pszczyński zamek będą mogli obejrzeć masarnię. Z rozległego kuchennego zaplecza to pomieszczenie przetrwało w zupełnie niezłym stanie. Pozostały oryginalne dziewiętnastowieczne kafle i haki; kosztowne stoły z grubymi marmurowymi blatami, łatwymi do utrzymania czystości; wnęka, w której zapewne była wędzarnia, i mieszalnia wędlin. Współpracę w odrestaurowaniu masarni obiecał Wincenty Pezacki, emerytowany profesor Akademii Rolniczej w Poznaniu, pasjonat historii wędliniarstwa, który zgromadził prywatne muzeum tej dziedziny przetwórstwa. Może i wśród czytelników naszego magazynu znajdą się osoby mogące pomóc w zagospodarowaniu jej dawnymi urządzeniami i narzędziami. W dawnej głównej kuchni stoi teraz piec centralnego ogrzewania. Jednak dzięki wspomnieniom pani
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego