Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
i ochłodzone mleko zagęszcza się w wyparce próżniowej, a następnie suszy w wyparce rozpyłowej. Otrzymany proszek przesiewa się i pakuje. Często stosuje się dodatki smakowe.
Sery wytwarza się przez strącanie z mleka kazeiny po zaprawieniu go podpuszczką lub zakwaszeniu. Jako produkt uboczny powstaje serwatka. Skrzep po oddzieleniu serwatki rozdrabnia się, miesza i osusza. Następnie masę serową poddaje się dojrzewaniu po nadaniu jej odpowiedniego kształtu.
Z mleka odtłuszczonego przez dodanie podpuszczki lub odpowiednich kwasów wytwarza się kazeinę przemysłową.
W ostatnim dziesięcioleciu produkcja i przerób mleka nie rosną. Ocenia się, że ogólna produkcja mleka w Polsce utrzymuje się na poziomie 12 miliardów kg
i ochłodzone mleko zagęszcza się w wyparce próżniowej, a następnie suszy w wyparce rozpyłowej. Otrzymany proszek przesiewa się i pakuje. Często stosuje się dodatki smakowe.<br>Sery wytwarza się przez strącanie z mleka kazeiny po zaprawieniu go podpuszczką lub zakwaszeniu. Jako produkt uboczny powstaje serwatka. Skrzep po oddzieleniu serwatki rozdrabnia się, miesza i osusza. Następnie masę serową poddaje się dojrzewaniu po nadaniu jej odpowiedniego kształtu.<br>Z mleka odtłuszczonego przez dodanie podpuszczki lub odpowiednich kwasów wytwarza się kazeinę przemysłową.<br>W ostatnim dziesięcioleciu produkcja i przerób mleka nie rosną. Ocenia się, że ogólna produkcja mleka w Polsce utrzymuje się na poziomie 12 miliardów kg
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego