Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
a w przypadku wermutów wytrawnych - 70. Dolewki ziołowe, cukrowe, a zwłaszcza spirytusowe podnoszą zawartość alkoholu w dojrzałym wermucie do 18 procent, co następuje w kolejnych etapach: przygotowywania ekstraktów i destylatów, mieszania ich z winem w odpowiednich beczkach, klarowania przez zamrażanie, ale także filtrowanie, kilkumiesięczne stabilizowanie, butelkowanie. Istota wermutu, czyli skład mikstur ziołowych, które nadają napitkowi tak charakterystyczny smak, pozostaje owiana mgiełką tajemnicy, przechowywanej w piwnicach domów producenckich, najwyraźniej jednak, rzekłbym, dominująco, występuje w nich smak piołunu (arthemisia absynthium, arthemisia pontica), od którego to niemieckiego określenia pochodzi współczesna nazwa - wermut.
Prócz tego jeszcze cała garść ziół szlachetnych kształtuje jego smak i aromat
a w przypadku wermutów wytrawnych - 70. Dolewki ziołowe, cukrowe, a zwłaszcza spirytusowe podnoszą zawartość alkoholu w dojrzałym wermucie do 18 procent, co następuje w kolejnych etapach: przygotowywania ekstraktów i destylatów, mieszania ich z winem w odpowiednich beczkach, klarowania przez zamrażanie, ale także filtrowanie, kilkumiesięczne stabilizowanie, butelkowanie. Istota wermutu, czyli skład mikstur ziołowych, które nadają napitkowi tak charakterystyczny smak, pozostaje owiana mgiełką tajemnicy, przechowywanej w piwnicach domów producenckich, najwyraźniej jednak, rzekłbym, dominująco, występuje w nich smak piołunu (arthemisia absynthium, arthemisia pontica), od którego to niemieckiego określenia pochodzi współczesna nazwa - wermut.<br>Prócz tego jeszcze cała garść ziół szlachetnych kształtuje jego smak i aromat
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego