Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Ten to tłuszczyk m.in. sprawia, że śledzia tak chętnie spożywają zwolennicy alkoholu. I pewnie dlatego, z przyczyny alkoholowego kontekstu, ta mała rybka nigdy nie cieszyła się u nas zbyt dobrą sławą. W "czerwonych" czasach w wielu spelunkach można było zamówić intrygujący duet pod nazwą "wiadro i szmata". Kelner bez mrugnięcia podawał 100 gramów wódki i porcję śledzia w oleju. Komponuje się to maleństwo również z cebulą, ziemniakami czy jabłkiem. Popularny jest też śledź w oleju, occie lub majonezie, a ostatnio, z powodu mody na zdrowe odżywianie, także w sosie jogurtowym. Bardzo oryginalnym daniem jest śledź po kaszubsku. Najpierw marynuje się
Ten to tłuszczyk m.in. sprawia, że śledzia tak chętnie spożywają zwolennicy alkoholu. I pewnie dlatego, z przyczyny alkoholowego kontekstu, ta mała rybka nigdy nie cieszyła się u nas zbyt dobrą sławą. W "czerwonych" czasach w wielu spelunkach można było zamówić intrygujący duet pod nazwą "wiadro i szmata". Kelner bez mrugnięcia podawał 100 gramów wódki i porcję śledzia w oleju. Komponuje się to maleństwo również z cebulą, ziemniakami czy jabłkiem. Popularny jest też śledź w oleju, occie lub majonezie, a ostatnio, z powodu mody na zdrowe odżywianie, także w sosie jogurtowym. Bardzo oryginalnym daniem jest śledź po kaszubsku. Najpierw marynuje się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego