przesianej mąki wsypać szczyptę soli i cukier oraz 1/2 łyżeczki cynamonu, dodać pokrojone masło i posiekać, wlać śmietanę, rozetrzeć ciasto palcami, szybko zagnieść, włożyć n 30 min do lodówki, rozwałkować na grubość 5 mm, wylepić dno i brzegi formy, nakłuć widelcem, piec 15-20 min w 200oC, wyjąć, ostudzić, mus wymieszać z galaretka rozpuszczoną w 1 szklance wody, słodzoną masę wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem i płatkami migdałów, ozdobić ubitą śmietaną i pokrojonym jabłkiem.<br>Dekoracje na choinkę<br>Składniki:<br><gap><br>Na stolnicę wysypać mąkę, dodać przyprawę do piernik, cukier puder i sodę oczyszczoną, wlać podrumieniony w rondelku miód, wbić 2 jajka, zagnieść