Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
i bodajże coraz ważniejszą, ponieważ kraje się nim coraz więcej potraw, i to takich, które do niedawna dzielono tylko widelcem.
"Dziś użycie noża wzrosło na całym świecie. Ludzie starszego pokolenia ze zgrozą patrzą na krajanie nożem - powiedzmy - naleśników, ale trudno, jest to obecnie dopuszczalne" - stwierdza Jan Kamyczek w swojej "Grzeczności na co dzień".
Wolno więc posługiwać się nożem przy siekanych sznyclach, plackach kartoflanych i pierogach. Nie są to naturalnie nieprzekraczalne reguły i jeżeli ktoś woli krajać widelcem np. knedle, kotlety z jarzyn, a nawet pierogi, nic nie stoi temu na przeszkodzie. Osobnik taki może być co najwyżej uważany za człowieka dawnych obyczajów, to
i bodajże coraz ważniejszą, ponieważ kraje się nim coraz więcej potraw, i to takich, które do niedawna dzielono tylko widelcem.<br>"Dziś użycie noża wzrosło na całym świecie. Ludzie starszego pokolenia ze zgrozą patrzą na krajanie nożem - powiedzmy - naleśników, ale trudno, jest to obecnie dopuszczalne" - stwierdza Jan Kamyczek w swojej "Grzeczności na co dzień".<br>Wolno więc posługiwać się nożem przy siekanych sznyclach, plackach kartoflanych i pierogach. Nie są to naturalnie nieprzekraczalne reguły i jeżeli ktoś woli krajać widelcem np. knedle, kotlety z jarzyn, a nawet pierogi, nic nie stoi temu na przeszkodzie. Osobnik taki może być co najwyżej uważany za człowieka dawnych obyczajów, to
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego