Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
biogazu na 1kg usuwanego ChZT.
Po zastosowaniu do zatężania ścieków sokowych z produkcji skrobi odwróconej osmozy [48] można było zmniejszyć jednostkową ilość ścieków do wartości poniżej 1 m3/t ziemniaków.
8.3.Mleczarnie
8.3.1.Technologia produkcji
Generalnie wszystkie mleczarnie zajmują się przerobem mleka. Jednakże w zależności od tego, na co przerabiane jest mleko, wyróżnia się kilka typów zakładów mleczarskich. Najprostszy zakład to mleczarnia typu miejskiego, produkująca mleko spożywcze, śmietanę i napoje mleczne. Produkcja mleka spożywczego polega na jego pasteryzacji i normalizacji zawartości tłuszczu. Normalizację wykonuje się w ten sposób, że odbiera się cały tłuszcz zawarty w mleku naturalnym i dodaje
biogazu na 1kg usuwanego ChZT.<br>Po zastosowaniu do zatężania ścieków sokowych z produkcji skrobi odwróconej osmozy [48] można było zmniejszyć jednostkową ilość ścieków do wartości poniżej 1 m&lt;hi rend="upper"&gt;3&lt;/&gt;/t ziemniaków.<br>&lt;tit1&gt;8.3.Mleczarnie&lt;/&gt;<br>&lt;tit1&gt;8.3.1.Technologia produkcji&lt;/&gt;<br>Generalnie wszystkie mleczarnie zajmują się przerobem mleka. Jednakże w zależności od tego, na co przerabiane jest mleko, wyróżnia się kilka typów zakładów mleczarskich. Najprostszy zakład to mleczarnia typu miejskiego, produkująca mleko spożywcze, śmietanę i napoje mleczne. Produkcja mleka spożywczego polega na jego pasteryzacji i normalizacji zawartości tłuszczu. Normalizację wykonuje się w ten sposób, że odbiera się cały tłuszcz zawarty w mleku naturalnym i dodaje
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego