i utrzyj lekko z oliwą, dodaj do serka. Dodaj także sól, odrobinę cukru i pieprzu.<br>* Z masy ulep nieduże kulki i obtaczaj je w pozostałych posiekanych ziołach.<br>* Posyp papryką, dekoruj listkami ziół <br>* Podawaj lekko schłodzone do świeżego pieczywa.<br>Kuleczki dobrze smakują jako dodatek do gotowanych ziemniaków lub innych warzyw.<br><name type="prod">Przysmak na dobre trawienie</><br>Składniki:<br>1 kilogram chrupiących i lekko kwaskowych jabłek, 4 gruszki (klapsy), 1 niepełna szklanka cukru żelującego, cynamon do smaku, kilka goździków, 1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej (niekoniecznie), 1 szklanka płatków owsianych, 4 łyżki mieszanki rozgniecionych orzechów i migdałów, pół szklanki mąki, 3 łyżki śmietany, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki