Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
1-2 min w wodzie albo mleku. Napęczniały kuskus trzykrotnie zwiększa swoją objętość.
Kuskus to znakomity dodatek do sałatek, przystawek, zup, dań głównych i deserów (znakomicie smakuje z miodem albo cukrem, orzechami i suszonymi owocami). Z powodzeniem zastępuje kasze, makarony i ziemniaki. Potrawy z kuskusem można podawać na ciepło i na zimno.
Kuskus wytwarza się z pszenicy twardej (durum), która zawiera więcej białka niż pszenica miękka, używana w Polsce do produkcji pieczywa i kaszy manny. W 100 g kuskusu jest 13 g białka, czyli około półtora raza więcej niż w kaszy mannie czy płatkach śniadaniowych pszennych i dwa razy więcej niż w
1-2 min w wodzie albo mleku. Napęczniały kuskus trzykrotnie zwiększa swoją objętość.<br>Kuskus to znakomity dodatek do sałatek, przystawek, zup, dań głównych i deserów (znakomicie smakuje z miodem albo cukrem, orzechami i suszonymi owocami). Z powodzeniem zastępuje kasze, makarony i ziemniaki. Potrawy z kuskusem można podawać na ciepło i na zimno.<br>Kuskus wytwarza się z pszenicy twardej (durum), która zawiera więcej białka niż pszenica miękka, używana w Polsce do produkcji pieczywa i kaszy manny. W 100 g kuskusu jest 13 g białka, czyli około półtora raza więcej niż w kaszy mannie czy płatkach śniadaniowych pszennych i dwa razy więcej niż w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego