Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
Cognac) z wyjątkowo skrupulatnym nadzorem.
Powierzchnia ogólna winnic koniakowych wynosi około 90 tysięcy hektarów, co pozwala na wytworzenie około 10 milionów hektolitrów wina. Koniaku z tego uzyska się około 100 milionów butelek, z czego 90 procent eksportuje się, zwłaszcza do Stanów Zjednoczonych i do Anglii.
Ale tylko niektóre rodzaje win nadają się na koniakową destylację. Po pierwsze, muszą pochodzić z winogron szczepów Falle Blanche, Colombard i Uni Blanc, po drugie, z moszczu o większej niż zwykle zawartości kwasu. Bez dodatków siarczanu, z wielką dbałością o naturalne drożdże (które oferują już pierwsze cechy koniaku) poddawane są te wina podwójnej destylacji, co przynosi
Cognac) z wyjątkowo skrupulatnym nadzorem.<br> Powierzchnia ogólna winnic koniakowych wynosi około 90 tysięcy hektarów, co pozwala na wytworzenie około 10 milionów hektolitrów wina. Koniaku z tego uzyska się około 100 milionów butelek, z czego 90 procent eksportuje się, zwłaszcza do Stanów Zjednoczonych i do Anglii.<br> Ale tylko niektóre rodzaje win nadają się na koniakową destylację. Po pierwsze, muszą pochodzić z winogron szczepów Falle Blanche, Colombard i Uni Blanc, po drugie, z moszczu o większej niż zwykle zawartości kwasu. Bez dodatków siarczanu, z wielką dbałością o naturalne drożdże (które oferują już pierwsze cechy koniaku) poddawane są te wina podwójnej destylacji, co przynosi
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego