Typ tekstu: Książka
Autor: Krzymowska-Kostrowicka Alicja
Tytuł: Geoekologia turystyki i wypoczynku
Rok: 1997
pomiaru wrażliwości zapachowej. Stosowane metody, zwłaszcza olfaktometryczne, pozwalają jedynie na jakościową ocenę wrażeń węchowych. Zmysł smaku ma mniejsze znaczenie. Niekiedy traktuje się go jako sygnał ostrzegawczy (smak gorzki - szkodliwy, słodki - pozytywny itp.), co jest błędne, gdyż np. grzyby gorzkie nie zawsze są trujące, natomiast słodki muchomor sromotnikowy zawiera jedną z najsilniejszych trucizn organicznych. Substancje chemiczne mogą działać również bezpośrednio na skórę człowieka z pominięciem dróg omówionych wyżej, następuje to zwykle przez kontakt bezpośredni (np. oparzenia przez pokrzywy, a ściślej biorąc wyciek stężonego kwasu mrówkowego z uszkodzonych komórek tej rośliny). Powodują one wówczas powstanie stanu zapalnego naskórka lub odczynów alergicznych. W literaturze
pomiaru wrażliwości zapachowej. Stosowane metody, zwłaszcza olfaktometryczne, pozwalają jedynie na jakościową ocenę wrażeń węchowych. Zmysł smaku ma mniejsze znaczenie. Niekiedy traktuje się go jako sygnał ostrzegawczy (smak gorzki - szkodliwy, słodki - pozytywny itp.), co jest błędne, gdyż np. grzyby gorzkie nie zawsze są trujące, natomiast słodki muchomor sromotnikowy zawiera jedną z najsilniejszych trucizn organicznych. Substancje chemiczne mogą działać również bezpośrednio na skórę człowieka z pominięciem dróg omówionych wyżej, następuje to zwykle przez kontakt bezpośredni (np. oparzenia przez pokrzywy, a ściślej biorąc wyciek stężonego kwasu mrówkowego z uszkodzonych komórek tej rośliny). Powodują one wówczas powstanie stanu zapalnego naskórka lub odczynów alergicznych. W literaturze
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego