Typ tekstu: Książka
Autor: Choiński Adam
Tytuł: Jeziora kuli ziemskiej
Rok: 2000
zamarzania wody i jej największej gęstości są sobie równe i wynoszą --1,33oC. Gdy zasolenie jest mniejsze od 24,7 g/dm-3, woda w trakcie ochładzania osiąga największą gęstość, a potem następuje jej zamarzanie. W przypadku zasolenia większego od owej wartości progowej woda przy ochładzaniu ulega zamarzaniu przed osiągnięciem największej gęstości.
Najbardziej pełną klasyfikacją wód dotyczącą ich zasolenia jest podział przyjęty w 1958 r. na Sympozjum Weneckim. Mimo, że dotyczy on mórz, jednak z uwagi na to, że wody jezior mają jeszcze większy zakres zróżnicowania zasolenia niż wody morskie, nadaje się on do ich klasyfikacji. Praktycznie bowiem każdemu zakresowi zasolenia
zamarzania wody i jej największej gęstości są sobie równe i wynoszą --1,33&lt;hi rend="upper"&gt;o&lt;/&gt;C. Gdy zasolenie jest mniejsze od 24,7 g/dm&lt;hi rend="upper"&gt;-3&lt;/&gt;, woda w trakcie ochładzania osiąga największą gęstość, a potem następuje jej zamarzanie. W przypadku zasolenia większego od owej wartości progowej woda przy ochładzaniu ulega zamarzaniu przed osiągnięciem największej gęstości.<br>Najbardziej pełną klasyfikacją wód dotyczącą ich zasolenia jest podział przyjęty w 1958 r. na Sympozjum Weneckim. Mimo, że dotyczy on mórz, jednak z uwagi na to, że wody jezior mają jeszcze większy zakres zróżnicowania zasolenia niż wody morskie, nadaje się on do ich klasyfikacji. Praktycznie bowiem każdemu zakresowi zasolenia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego