Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
nie są najlepsze, ale umożliwiają dobór odpowiedniego cuvée, czyli kompozycji moszczu z różnych winogron, a tradycja nauczyła cierpliwości, jakże niezbędnej przy kilkuletniej pracy nad każdym rocznikiem albo nad ich spójnią. Mam na myśli całą tę serię czynności, jak oczyszczanie, odcedzanie, przelewanie, ustawianie, przekręcanie i tym podobne, bez których prawdziwy szampan nigdy by nie powstał. Toteż te wszystkie Dom Pérignony, Heidsiecki, Veuve Clicquoty, Taittingery, Krugi i inne Mummy są drogie lub bardzo drogie. Ich wytwarzanie jest po prostu pracochłonne i kosztowne; przy tym produkuje się je w ograniczonych ilościach, choć wielokilometrowe piwniczne tunele pod winnicami i klasztorami, przepełnione butlami i butelkami, zdawałyby się
nie są najlepsze, ale umożliwiają dobór odpowiedniego cuvée, czyli kompozycji moszczu z różnych winogron, a tradycja nauczyła cierpliwości, jakże niezbędnej przy kilkuletniej pracy nad każdym rocznikiem albo nad ich spójnią. Mam na myśli całą tę serię czynności, jak oczyszczanie, odcedzanie, przelewanie, ustawianie, przekręcanie i tym podobne, bez których prawdziwy szampan nigdy by nie powstał. Toteż te wszystkie Dom Pérignony, Heidsiecki, Veuve Clicquoty, Taittingery, Krugi i inne Mummy są drogie lub bardzo drogie. Ich wytwarzanie jest po prostu pracochłonne i kosztowne; przy tym produkuje się je w ograniczonych ilościach, choć wielokilometrowe piwniczne tunele pod winnicami i klasztorami, przepełnione butlami i butelkami, zdawałyby się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego