Typ tekstu: Książka
Autor: Jackowski Aleksander
Tytuł: Polska sztuka ludowa
Rok: 2002
masła, a także pierników, był wklęsły ryt, wrąbki, które ornamentowały wtłoczoną w nie masę, dekorując jej powierzchnię, ale też określając kształt przedmiotu, a nawet jego wagę. Formy zaspokajały potrzeby estetyczne nabywcy, co w warunkach konkurencji dopingowało wytwórców do troski o piękno dekoracji i przekładało się na cenę produktu. Formy do odciskania masła bądź sera wyrabiali sami chłopi, sprawni w obróbce drewna. Formy skomplikowane,

wymagały wiele trudu, toteż rzezano je w twardym drewnie, by długo służyły. Natomiast formy do masła czy sera, łatwe do odtworzenia, wykonywano z drewna miękkiego. Wykonywano je prostym dłutem, wklęsłym oraz kozikiem. Rozpowszechnione na Śląsku, w Małopolsce, na
masła, a także pierników, był wklęsły ryt, wrąbki, które ornamentowały wtłoczoną w nie masę, dekorując jej powierzchnię, ale też określając kształt przedmiotu, a nawet jego wagę. Formy zaspokajały potrzeby estetyczne nabywcy, co w warunkach konkurencji dopingowało wytwórców do troski o piękno dekoracji i przekładało się na cenę produktu. Formy do odciskania masła bądź sera wyrabiali sami chłopi, sprawni w obróbce drewna. Formy skomplikowane,<br> &lt;page nr=246&gt;<br> wymagały wiele trudu, toteż rzezano je w twardym drewnie, by długo służyły. Natomiast formy do masła czy sera, łatwe do odtworzenia, wykonywano z drewna miękkiego. Wykonywano je prostym dłutem, wklęsłym oraz kozikiem. Rozpowszechnione na Śląsku, w Małopolsce, na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego