Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
od kilku do kilkudziesięciu gatunków typu Single-Malt. Zanim gotowa mieszanka trafi na sklepowe półki, musi odbyć okres "leżakowania", dokładnie ustalony przez wytwórnię. Im jest on dłuższy, tym whisky lepsza. Liczba poszczególnych marek z rodziny blend idzie w tysiące, a jej reprezentacyjnym produktem jest Johnnie Walker.


Whisky zbożowa
Mniej szlachetna odmiana. Surowcem do jej wyrobu jest przede wszystkim kukurydza. Należy ją zemleć i wymieszać ze śladowymi ilościami słodzonego ziarna jęczmienia, najczęściej w proporcji 9 do 1. Otrzymany w ten sposób zacier umieszcza się w kadzi fermentacyjnej, nazywanej również kadzią Coffeya, na pamiątkę jej genialnego wynalazcy. W wyniku fermentacji powstaje czysty alkohol
od kilku do kilkudziesięciu gatunków typu Single-Malt. Zanim gotowa mieszanka trafi na sklepowe półki, musi odbyć okres "leżakowania", dokładnie ustalony przez wytwórnię. Im jest on dłuższy, tym whisky lepsza. Liczba poszczególnych marek z rodziny blend idzie w tysiące, a jej reprezentacyjnym produktem jest Johnnie Walker.<br><br><br>Whisky zbożowa<br>Mniej szlachetna odmiana. Surowcem do jej wyrobu jest przede wszystkim kukurydza. Należy ją zemleć i wymieszać ze śladowymi ilościami słodzonego ziarna jęczmienia, najczęściej w proporcji 9 do 1. Otrzymany w ten sposób zacier umieszcza się w kadzi fermentacyjnej, nazywanej również kadzią Coffeya, na pamiątkę jej genialnego wynalazcy. W wyniku fermentacji powstaje czysty alkohol
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego