Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
dopuszczona do uprawy w 1987 roku. Jak podają Wałkowski i Krzymański [1994] na podstawie badań prowadzonych przez COBOR w latach 1990-93 odmiana ta ma najwyższą zawartość białka ogólnego - 21,7% s.m., a najniższą glukozynolanów - . Zawartość tłuszczu surowego wynosząca ok. 46% suchej masy nasion jest podobna jak w pozostałych odmianach.
Do związków o charakterze antyżywieniowym należą fityny, których zawartość określa się na około 2% w nasionach . Zlokalizowane są one w pobliżu ścian komórkowych, do których ściśle przylegają. Strukturę fityn tworzy kwas fitynowy występujący w nasionach w postaci kompleksów ze związkami mineralnymi lub białkami. Związek ten jest magazynem fosforu i kationów
dopuszczona do uprawy w 1987 roku. Jak podają Wałkowski i Krzymański [1994] na podstawie badań prowadzonych przez &lt;name type="org"&gt;COBOR&lt;/&gt; w latach 1990-93 odmiana ta ma najwyższą zawartość białka ogólnego - 21,7% s.m., a najniższą glukozynolanów - &lt;gap&gt;. Zawartość tłuszczu surowego wynosząca ok. 46% suchej masy nasion jest podobna jak w pozostałych odmianach.<br>Do związków o charakterze antyżywieniowym należą fityny, których zawartość określa się na około 2% w nasionach &lt;gap&gt;. Zlokalizowane są one w pobliżu ścian komórkowych, do których ściśle przylegają. Strukturę fityn tworzy kwas fitynowy występujący w nasionach w postaci kompleksów ze związkami mineralnymi lub białkami. Związek ten jest magazynem fosforu i kationów
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego