Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Świat i Podróże
Nr: 12
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1995
nią widocznym w architekturze, sztuce ogrodowej, ubiorze i obyczajach. Podczas naszego kilkuletniego pobytu w Japonii obserwowaliśmy kiedyś scenkę, która uświadomiła nam tę stałą obecność przyrody w sercach Japończyków lepiej niż niejeden naukowy wywód. W jednej z licznych herbaciarni w miejscowości Uji, słynnej z wybornej herbaty, byliśmy świadkami ujmującej scenki. Starsza, odziana po europejsku Japonka, siedząca przy sąsiednim stoliku, podziwiając czerwieniejące wokół góry powiedziała do swej towarzyszki: "Jak tu pięknie... Aż chce się założyć kimono".

Ewa i Jacek Wan

SUKIYAKI
TRADYCYJNA POTRAWA JAPOŃSKA
Jedną z najsmaczniejszych potraw z wołowiny jest sukiyaki, danie typu fondue, a więc świetnie nadające się do towarzyskiego kucharzenia
nią widocznym w architekturze, sztuce ogrodowej, ubiorze i obyczajach. Podczas naszego kilkuletniego pobytu w Japonii obserwowaliśmy kiedyś scenkę, która uświadomiła nam tę stałą obecność przyrody w sercach Japończyków lepiej niż niejeden naukowy wywód. W jednej z licznych herbaciarni w miejscowości Uji, słynnej z wybornej herbaty, byliśmy świadkami ujmującej scenki. Starsza, odziana po europejsku Japonka, siedząca przy sąsiednim stoliku, podziwiając czerwieniejące wokół góry powiedziała do swej towarzyszki: "Jak tu pięknie... Aż chce się założyć kimono".<br>&lt;gap&gt;<br>&lt;au&gt;Ewa i Jacek Wan&lt;/au&gt;&lt;page nr=18&gt;&lt;/div&gt; <br><br>&lt;div&gt;&lt;tit&gt;&lt;foreign lang="jap"&gt;SUKIYAKI&lt;/foreign&gt;<br>TRADYCYJNA POTRAWA JAPOŃSKA&lt;/tit&gt;<br>&lt;intro&gt;Jedną z najsmaczniejszych potraw z wołowiny jest &lt;foreign lang="jap"&gt;sukiyaki&lt;/foreign&gt;, danie typu &lt;foreign&gt;fondue&lt;/foreign&gt;, a więc świetnie nadające się do towarzyskiego kucharzenia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego