Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
podłożyć margarynę i piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczonego kurczaka wyjąć i przechować w cieple.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ósemki, włożyć do sosu wytworzonego podczas pieczenia i posypać cukrem. Dodać orzechy oraz bulion i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 min. Sos zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej oraz wody i zagotować. Kurczaka pokroić na porcje i polać uduszonymi jabłkami.
Podawać z grzankami lub tostami.
(4 porcje)

JABŁKA ZAPIEKANE Z DORSZEM

1 kg filetów z dorsza, 5 jabłek (1 kg), 4 łyżki mąki pszennej, 6 łyżek oleju, 5 łyżek posiekanych
podłożyć margarynę i piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczonego kurczaka wyjąć i przechować w cieple.<br>Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ósemki, włożyć do sosu wytworzonego podczas pieczenia i posypać cukrem. Dodać orzechy oraz bulion i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 min. Sos zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej oraz wody i zagotować. Kurczaka pokroić na porcje i polać uduszonymi jabłkami.<br>Podawać z grzankami lub tostami.<br>(4 porcje)<br><br>&lt;tit&gt;JABŁKA ZAPIEKANE Z DORSZEM&lt;/&gt;<br><br>1 kg filetów z dorsza, 5 jabłek (1 kg), 4 łyżki mąki pszennej, 6 łyżek oleju, 5 łyżek posiekanych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego