Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
ich w całości (zasada "produktów całościowych).
Ponieważ produkty mięsne są bardziej skrajnie jang, zaleca się równoważyć je przyprawami skrajnie jin. Dlatego mięso powinniśmy przyrządzać z dodatkiem wina lub imbiru; podobnie do ryb należy dodawać imbir.
Do produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego należą również jaja. Makrobiotyka uznaje, że pod względem odżywczym są one bardziej wartościowe niż mięso, pod warunkiem jednak, że nie pochodzą z ferm hodowlanych, ale z gospodarstw domowych. Bierze się tu pod uwagę naturalne żywienie drobiu (bez udziału mieszanek paszowych), jak również naturalne jego zapłodnienie. Jaja nie zapłodnione są biologicznie martwe i dlatego nie należy ich stosować w diecie makrobiotycznej. Jajko zapłodnione
ich w całości (zasada "produktów całościowych).<br>Ponieważ produkty mięsne są bardziej skrajnie jang, zaleca się równoważyć je przyprawami skrajnie jin. Dlatego mięso powinniśmy przyrządzać z dodatkiem wina lub imbiru; podobnie do ryb należy dodawać imbir.<br>Do produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego należą również jaja. Makrobiotyka uznaje, że pod względem odżywczym są one bardziej wartościowe niż mięso, pod warunkiem jednak, że nie pochodzą z ferm hodowlanych, ale z gospodarstw domowych. Bierze się tu pod uwagę naturalne żywienie drobiu (bez udziału mieszanek paszowych), jak również naturalne jego zapłodnienie. Jaja nie zapłodnione są biologicznie martwe i dlatego nie należy ich stosować w diecie makrobiotycznej. Jajko zapłodnione
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego